[Interview] The Frame zorgt tijdens Art Basel voor een nieuw perspectief op kunst

Maike Cruse werd onlangs benoemd tot Director van Art Basel in Bazel en beschikt over een unieke mix van artistieke passie en strategisch inzicht. Ze heeft een rijke ervaring met kunstbeurzen en gaf onder meer leiding aan de Gallery Weekend Berlin, Art Berlin (2016-2019) en Art Berlin Contemporary (2012-2016). En dankzij haar rol als communicatiemanager voor Art Basel van 2008 tot 2011 is Cruse bovendien erg vertrouwd met de beurs zelf en de culturele scene van de stad Bazel.

 

In haar nieuwe rol houdt Cruse toezicht op de beurs en onderhoudt ze een groot netwerk van relaties met ‘s werelds toonaangevende galerijen, verzamelaars en kunstenaars. Samsung Newsroom sprak naar aanleiding van het beursdebuut van The Frame met Cruse over de geschiedenis van Art Basel en de ambitieuze toekomstplannen.

 

Maike Cruse, Director Art Basel

 

 

Leiderschap en visie van Art Basel

Q: Wat zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden bij Art Basel en wat was de reden dat je Director in Bazel wilde worden?

 

Als Director geef ik leiding aan onze belangrijkste beurs, houd ik toezicht op het team, werk ik nauw samen met een netwerk van galerieën, verzamelaars en kunstenaars, en onderhoud ik relaties met de grote musea, instellingen en culturele partners van Bazel. Ik werk bovendien samen met de Directors van onze andere drie beurzen in Parijs, Hong Kong en Miami Beach.

 

Het was voor mij een kans om met een bijzonder, internationaal team te werken. De afgelopen twintig jaar heb ik elke Art Basel-show bijgewoond en in mijn vorige functie als Director van Gallery Weekend Berlin heb ik voortdurend in contact gestaan met de beurs. Het is een eer om leiding te mogen geven aan dit belangrijke kunstevenement in het levendige cultuurcentrum van Bazel.

 

Q: Welke rol speelt kunst in jouw dagelijks leven, zowel werkgerelateerd als daarbuiten?

 

Een groot voordeel van mijn werk is dat ik altijd omringd ben door kunst – iets wat ik enorm waardeer. Kunst inspireert mij voortdurend en ik ben altijd op zoek naar nieuwe kunstenaars en projecten. Ik kijk vooral uit naar de ontdekkingen die ik dit jaar ga doen op de beurs. Ruim 250 galerijen uit 40 landen stellen er opnieuw hun beste werk tentoon.

 

“Ik raad onze bezoekers aan om The Frame in Art Mode te proberen en het duidelijke onderscheid tussen de verschillende technieken en texturen op het scherm zelf te ervaren.”

 

Art Basel X The Frame: een nieuwe toegang tot kunst

 

Q: Hoe vind je het dat The Frame het eerste officiële display van Art Basel wordt?

 

De digitale wereld kan de tastbare kunst op beurzen verrijken. Als beursorganisatoren willen we de best mogelijke ervaring bieden aan onze internationale gemeenschap van galerijen, partners, bezoekers en verzamelaars. Hiervoor is niet alleen een strikt selectieproces van kunstwerken nodig, maar ook het omarmen van nieuwe technologieën en diensten.

 

Ik ben erg enthousiast over deze samenwerking en kijk uit naar de eerste editie van Art Basel met The Frame als officieel display. Hij kan gebruikt worden als digitaal canvas, waarop kunstwerken en museumcollecties in scherpe en levendige kleuren worden weergegeven. Daarnaast zorgt de minimale spiegeling voor een realistische weergave van de prachtige kunstwerken.

 

Ik ben ervan overtuigd dat onze samenwerking met Samsung een toevoeging zal zijn voor ons publiek. De technologie biedt een nieuwe kijk op kunstwerken en een andere manier om informatie te delen. Dit verbetert hoe informatie, zoals routebeschrijvingen, wordt overgebracht en vermindert het papierverbruik.

 

Samsung The Frame is het eerste officiële display van Art Basel.

 

Q: Kun je ons iets vertellen over de The Frame Lounge? Wat kunnen bezoekers verwachten van een bezoek aan de lounge?

 

Ik ben zelf ook benieuwd! Je kunt er in ieder geval The Frame in werking zien, midden op onze bruisende beursvloer. Vooral ‘Find The Frame’ gaat interessant worden – ik ben heel benieuwd hoe bezoekers gaan reageren op dit concept,1 waarbij originele kunstwerken en The Frame naast elkaar worden geplaatst. De Samsung Lounge is een open ruimte voor interactie, plezier en uitwisseling van nieuwe perspectieven op de technologie van nu.

 

Ik raad onze bezoekers aan om The Frame in Art Mode te proberen en het duidelijke onderscheid tussen de verschillende technieken en texturen op het scherm zelf te ervaren. Er worden selecties met verschillende thema’s getoond in The Frame Lounge, waardoor bezoekers een breed beeld van de mogelijkheden krijgen. Dat is natuurlijk een geweldige kans om klassieke meesterwerken op een nieuwe manier te ervaren, maar wat ik vooral interessant vind, is dat je er zoveel fantastische nieuwe kunstenaars kunt ontdekken.

 

“Kunst en technologie krijgen steeds meer raakvlakken. Een interessant onderwerp dat momenteel veel wordt besproken in de kunstwereld.”

Creatieve grenzen verleggen naar de digitale wereld

Q: Hoe zie je de impact van technologie op kunst en welke toekomstige trends voorzie je in dit vakgebied?

 

Technologie heeft nu al een enorme impact op kunst en de kunstwereld. Het heeft kunst op verschillende manieren toegankelijker gemaakt voor een breder publiek, bijvoorbeeld via de Samsung Art Store. Kijkers kunnen kunst zo op nieuwe manieren ervaren.

 

Technologie verandert hoe de kunstwereld kunst bekijkt en presenteert. Door digitale innovaties maken kunstenaars op nieuwe manieren kunst, bijvoorbeeld met software of kunstmatige intelligentie. Dit is wat ik zo leuk vind aan kunst: het blijft zich ontwikkelen. Kunstenaars experimenteren, ontdekken nieuwe inspiratiebronnen en verleggen grenzen.

 

Kunst en technologie krijgen steeds meer raakvlakken. Dat is een interessant onderwerp dat momenteel veel wordt besproken in de kunstwereld. Als onderdeel van het Art Basel Conversations-programma organiseren we hierover een paneldiscussie tussen Ben Davis, National Art Critic bij Artnet News, en kunstenaar Cécile B. Evans. Dit gaat plaatsvinden op woensdag 12 juni in het Auditorium in hal 1.0, met gratis toegang voor het publiek.

 

Q: Hoe verwacht je dat The Frame en de Samsung Art Store zich gaan ontwikkelen?

 

Ik geloof dat technologie de culturele uitwisseling kan bevorderen en kunstliefhebbers over de hele wereld kan inspireren. Dankzij The Frame heeft Samsung al samenwerkingen opgebouwd met gerenommeerde musea, culturele instellingen en kunstenaars. Hierdoor komen verschillende artistieke organisaties en media samen. Ik denk dat een brede samenwerking met kunstenaars en kunstprofessionals de sleutel is tot verdere technologische initiatieven in de kunstsector.

Unieke programma’s op Art Basel

Q: Hoe onderscheidt Art Basel zich van Hong Kong, Parijs en Miami Beach?

 

Onze beurzen zijn ieder nauw verbonden met de stad en de regio waarin ze georganiseerd worden, waardoor ze allemaal hun eigen karakter hebben. Art Basel is onze grootste beurs, met 285 galerijen en een uitgebreid publieksprogramma. Parijs heeft een sterke Franse invloed, Hong Kong huisvest 50% Aziatische galerijen en de galerijen op Miami Beach komen voor een groot deel uit Noord- en Zuid-Amerika. De beurzen vullen elkaar dus aan.

 

Straatbeeld van Bazel, Zwitserland tijdens Art Basel 2023

Bezoekers bewonderen de nieuwste en beste kunstwerken ter wereld op Art Basel 2023.

 

Q: Hoe onderscheidt Art Basel zich van andere kunstbeurzen?

 

De beurs in Bazel is onze flagship-beurs, het moederschip. Dit is de plek waar galerijen hun mooiste werken tentoonstellen, dankzij het uitgebreide selectieproces van de selectiecommissie. Bazel is een geliefde en belangrijke stad voor kunst en cultuur. De eersteklas tentoonstellingen en de unieke musea zorgen voor een geconcentreerd kunstaanbod. De stad heeft een van de oudste kunstmusea ter wereld, het Kunstmuseum, en vooraanstaande particuliere stichtingen, zoals de Fondation Beyeler en de Schaulager. De intieme setting van de stad en alle culturele activiteiten om de beurs heen zorgen voor een ervaring die de bezoeker bijblijft.

 

Q: Zijn er specifieke programma’s of tentoonstellingen die je bezoekers zou aanbevelen?

 

We willen een divers publiek aanspreken. Daarom bieden wij naast de hoofdbeurs ook een uitgebreid publieksprogramma. Onze Parcours-sector en de Merian zijn gratis toegankelijk voor publiek en liggen heel dicht bij het beursterrein. Parcours werd samengesteld door Stefanie Hessler, directeur van het Swiss Institute (SI) in New York. De tentoonstelling ontvouwt zich langs de Clarastrasse tot aan de Mittlere Brücke, die de Messeplatz met de Rijn verbindt. Het concept is een tentoonstelling die door winkels, hotels, een restaurant, een brouwerij en andere ruimtes aan de Clarastrasse slingert. Het Conversations-programma viert dit jaar zijn 20-jarig jubileum en brengt ook dit jaar weer opinieleiders uit de kunstwereld bij elkaar om actuele zaken te bespreken.

 

Naast het beursprogramma zijn er ook lokale tentoonstellingen die je niet mag missen, zoals de Summer Show in de Fondation Beyeler of de speciale tentoonstelling 100 years of Pan-African art in het Kunstmuseum. Dit is uniek aan Bazel: eersteklas tentoonstellingen en culturele evenementen op loopafstand of hoogstens een korte tramrit verwijderd.

 

Art Basel vindt dit jaar plaats van 13 tot 16 juni in Messe Bazel. Bezoekers kunnen hier niet alleen de nieuwste meesterwerken van over de hele wereld ontdekken, maar ook moderne en hedendaagse kunst in Samsung The Frame Lounge.

1 Bezoekers kunnen hier ontdekken of ze het verschil zien tussen originele kunstwerken en The Frame. Dankzij het matte display en de levendige kleurexpressie van The Frame kunnen bezoekers ieder detail van het kunstwerk ervaren. De kunstwerken in het echte frame staan stil, maar de kunstwerken op The Frame veranderen, zodat bezoekers kunnen zien dat het een TV is.

:

TV & AudioSamsung The FrameSamsung The Frame PartnershipThe Frame
Laatste versiezoeker